Bakan Memişoğlu: Fermuar sisteminin vatandaşlarımızca desteklenmesi çok önemli

“`html

Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’nda “Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver” Kampanyası Tanıtıldı

Memişoğlu, 1-7 Aralık tarihleri arasında kutlanan Acil Sağlık Hizmetleri Haftası vesilesiyle düzenlenen “Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver” kampanyasının tanıtım programında konuştu. Son 22 yılda sağlık hizmetlerinde kaydedilen önemli gelişmelere değinen Memişoğlu, acil sağlık alanında da büyük ilerlemeler sağlandığını belirtti. Acil sağlık hizmetlerinde şu anda 50 bin 247 personelin görev yaptığını ifade etti.

2002 yılında yalnızca 481 acil yardım istasyonu ve toplamda 618 ambulansın bulunduğunu hatırlatan Memişoğlu, “Günümüzde 3 bin 495 acil yardım istasyonu ve 5 bin 668 ambulans ile vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Sadece 2024 yılı içinde 6,5 milyon insanı ambulanslarımız aracılığıyla sağlık tesislerimize ulaştırarak, gerekli sağlık hizmetlerine erişimlerini sağladık.” bilgilerini paylaştı.

“16 Hava Aracı Envanterimize Ekledik”

Aynı zamanda 231 kar paletli ambulans, 21 kombi paletli ambulans, 92 yoğun bakım ve obez ambulansı ile 62 çok sedyeli ambulans ve 57 motosiklet ambulansı bulunduğuna dikkat çeken Memişoğlu, “Uzun yıllar boyunca yurt dışında acil durumlarda hava ambulans hizmetleri sağlanırken biz de onları hayranlıkla izlerdik. Ancak AK Parti iktidarıyla birlikte envanterimize 16 hava aracı dahil ettik ve şimdi Türkiye’nin her noktasında, gerektiğinde uluslararası alanda da hava ambulans hizmeti sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Memişoğlu, Türkiye’nin 81 ilinde afet ve acil durumlarda ilk müdahaleyi yapacak 30 bölge koordinatörlüğü bulunduğunu belirtti ve muhtemel Marmara depremi gibi felaketlere yönelik sağlık hizmetleri planlama ve tatbikatlarının yapılmakta olduğuna vurgu yaptı.

“Fermuar Sisteminin Desteklenmesi Önemli”

Bakan Memişoğlu, acil sağlık hizmetlerinde mevcut teknik alt yapı sayesinde vatandaşlara, dünya standartlarına uygun en hızlı hizmetin sunulduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

“Bu süreçte her türlü kaynağımızı seferber ediyoruz. Acil sağlık çalışanlarımızla birlikte zamanla yarışarak, en iyi sağlık hizmetini sunma çabası içindeyiz. Bu çerçevede, ambulanslarımızın hastaları en hızlı şekilde sağlık tesislerine ulaştırması için uygulamaya koyduğumuz fermuar sisteminin, vatandaşlarımız ve tüm paydaşlarımız tarafından desteklenmesi büyük önem arz ediyor. Tanıtımını yaptığımız ‘Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver’ kampanyamız, toplumda farkındalık oluşturma amacındadır.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde “sağlıklı bir Türkiye Yüzyılı” hedefine odaklandıklarını dile getiren Memişoğlu, sağlık personeliyle Kovid-19 salgını ve Kahramanmaraş depremleri gibi olağanüstü durumlarda dünya genelinde örnek uygulamalar gösterdiklerini aktardı. “Sağlık sistemimizin kapasitesini, dayanıklılığını ve sürdürülebilirliğini sağlık çalışanlarımızın özveri ve fedakarlığı ile gösterdik.” dedi.

“Fermuar Sistemi İle Yaşama Yol Vermeleri Talep Ediyoruz”

Bakan Memişoğlu, deprem ve salgın felaketlerinde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına Allah’tan rahmet dileyerek, şunları ifade etti:

“Acil sağlık hizmetleri sunarken hayatını kaybeden personelimize Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. 7/24 hizmet veren ve Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşlarımızın yardımına koşan acil sağlık ekiplerimize teşekkür ederim. Trafikte ambulanslarımıza acil geçiş koridoru açmaları adına vatandaşlarımıza tekrar çağrıda bulunuyoruz; ‘fermuar sistemi’ ile yaşama yol vermelerini rica ediyoruz.”

“Süreyi 1 Dakika Kısaltmak Kaybı %7-10 Azaltıyor”

Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammet Atak, trafik akışında uygulanan fermuar sisteminin hayat kurtarıcı etkisi ve önemi hakkında bilgiler sundu.

2024-2027 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı çerçevesinde ambulansların trafiği en etkin şekilde aşmasını sağlamak için fermuar sistemine yönelik farkındalık çalışmalarının başlatıldığını aktaran Atak, “Acil sağlık ihtiyaçlarında geçen her saniye hayati öneme sahiptir. Ambulansların olay yerine ya da sağlık merkezine ulaşırken karşılaştıkları engeller, hayati tehlike altındaki bireyler için zaman kaybı yaratır.” dedi.

“Fermuar sistemi, emniyet şeridi olmayan yollarda ambulansın geçişine olanak tanımak için her iki şeritteki araçların yana çekilmesi esasına dayanan bir uygulamadır. Bu yöntem, sadece bir trafik düzenlemesi değil, aynı zamanda toplumsal farkındalığın da sembolüdür.” diye ekledi.

Atak, farkındalık çalışmaları kapsamında afişler, broşürler, kamu spotları ve sosyal medya içerikleri hazırlandığını, bu materyallerin 81 ilde sağlık, emniyet ve eğitim kuruluşları ile birlikte etkili bir şekilde kullanılacağını bildirdi. Ayrıca taksi, dolmuş ve servis şoförlerine yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılacağı ve motorlu taşıtlar sürücü müfredatına ambulansa yol verme yönteminin ekleneceğini duyurdu.

“Kent Merkezlerinde İlk 10 Dakikada Vakalara Ulaşabilmekteyiz”

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Eray Çınar, acil sağlık hizmetlerinde son 22 yılda meydana gelen gelişmelere değinerek, “Kent merkezlerinde ilk 10 dakikada, kırsal alanlarda ise ilk 30 dakikada vakalara ulaşabilme kapasitesine sahibiz. Bu güçlü imkanlarla birlikte zaman, en büyük rakibimiz olarak karşımızda durmaktadır. Karayollarında ambulanslar için en uygun acil geçiş koridorunu sağlayacak fermuar sisteminin toplum tarafından desteklenmesi, hem trafik güvenliği hem de hayat kurtarma hızında büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

Programda, Bakanlık bürokratları, Ankara İl Sağlık Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe ve acil sağlık hizmet çalışanları da yer aldı. Konuşmaların ardından Bakan Memişoğlu, acil sağlık personeliyle bir fotoğraf çektirdi. Program sırasında fermuar sistemine dair tanıtım filmi gösterildi.

Ambulans Şoföründen Duyarlılık Çağrısı

Yaklaşık 9 yıldır ambulans şoförlüğü yapan Acil Tıp Teknisyeni Reyhan Ercan, trafikte hastalar için zamanla yarışırken karşılaştıkları zorlukları paylaştı.

Ercan, “Trafikte bazı sürücüler, ambulansı gördüklerinde ya panik yapıyorlar ya da yol vermek istemiyorlar. Vakalara hızlı ve etkin bir şekilde ulaşabilmemiz için trafikte fermuar sisteminin uygulanması önemlidir. Sürücülerden ambulansı gördüklerinde daha duyarlı ve sakin olmalarını rica ediyoruz.” dedi.

Ambulansların arkasında kalan araçların da önemli bir problem teşkil ettiğine vurgu yapan Ercan, “Ambulansa arkadan çok yakın mesafede araç takibinin yapılmamasını özellikle talep ediyoruz, bu kazalara sebep olabiliyor. Ayrıca fermuar sistemini bilmeyen vatandaşlarımız, siren sesini duyduklarında panikle sol şeridi açmaya ya da ambulansın önüne geçmeye çalışabiliyor, bu da trafiğin kilitlenmesine ve ilerlememizin zorlaşmasına neden oluyor.” diye ekledi.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir