Kemiklere vura vura yüz şekillendirmeyi öğreten videoların görüntülenme sayısı yarım milyara yaklaştı.
Sözde ‘kemik kırmanın’ ardındaki fikir, insanların yüz yapılarını yeniden şekillendirmek umuduyla kemiklerini kırmak veya kırmak için çekiçlerle, şişelerle, masaj aletleriyle, ağırlıklarla veya diğer sert nesnelerle yüzlerine vurmalarına dayanıyor.
Korkutucu eğilimin ardındaki teori, kemiklerin kırıldıktan sonra daha arzu edilen bir hizada iyileşeceğidir.
Ancak durumun böyle olduğuna dair hiçbir kanıt yok ve işlerin ters gitmesi ve insanların daha da kötü durumda görünmesine neden olma ihtimali yüksek.
San Francisco’da plastik cerrah olan Dr. Prem Tripathi, bir TikTok videosunda şunları söyledi: ‘Dürüst olmak gerekirse buraya gelip bunu söyleyeceğimi hiç düşünmezdim ama lütfen kasıtlı olarak yüzünüzdeki kemikleri kırmayın.’
Eğer ‘bu kemikleri yerinden çıkarırsanız ve sonra kendi başlarına iyileşmek zorunda kalırsanız’, kırık bir kemiğin anormal bir pozisyonda iyileşmesi sonucu ortaya çıkan kötü kaynama kırığı ile sonuçlanabileceğinizi söyledi. Sağlık sorunlarına yol açabilirler ve ‘kemikler düzgün şekilde iyileşmediği için’ şekil bozukluğuna neden olabilirler.
Trendin tehlikelerine rağmen ‘kemik parçalayan öğretici’ ifadesinin yer aldığı videolar TikTok’ta şimdiden 364 milyon izlenme sayısına ulaştı.
TikTok kullanıcılarının bu tuhaf uygulamaya yönelik mantığı, 1800’lerde Alman anatomist ve cerrah Julius Wolff tarafından geliştirilen Wolff Yasası ile ilgili gibi görünüyor.
Kanun, kemiklerimizin cansız yapılar olmadığı gerçeğine dayanmaktadır. Eski veya hasarlı kemik dokusu yeniden emilip yerine yeni kemik geldikçe sürekli olarak değişirler.
Kemiklere kuvvet veya fiziksel stres uygulamak, bu yenilenme sürecinin gerçekleşme hızını artırabilir ve size daha sıkı, daha kalın kemikler verebilir.
Fiziksel aktivitenin, özellikle de ağırlık kaldırma egzersizlerinin kemik gücünü artırmaya ve kemik kaybını durdurmaya yardımcı olmasının nedenlerinden biri de budur.
Öte yandan ağırlık kaldırma egzersizleri yapmamak kemiklerin daha ince ve daha kırılgan olmasına katkıda bulunabilir.
Ancak alışveriş yaparken veya ağırlık kaldırırken, küt bir cisimle yüzünüze vurmaktan kaynaklanan kemiklere uygulanan kuvvet arasında çok büyük bir fark vardır.
Ek olarak Wolff yasası, kemiklerin nasıl çalıştığının aşırı derecede basitleştirilmesidir. Beslenme ve hormon seviyeleri gibi kemik yoğunluğuna katkıda bulunan birçok başka şey vardır.
Kanada’nın Toronto kentinden bir TikToker, ‘yüz yapısını iyileştirmek’ için kemik kırma deneyleri yaptığını söyledi.
Ancak birçok kullanıcı, öncesi ve sonrası fotoğraflarında görülen farklılıkların sadece daha iyi ışıklandırmanın sonucu olduğunu söyleyerek onu hemen kınadı.
Kanadalı vücut geliştirmeci, geçmişte ‘çok sert hareket ettiği’ için morardığını itiraf etti.